Monday, 31 December 2012

Daging Dan Pemanasan Global




Percayakah anda bahawa dengan hanya mengubah dari memakan stik kepada salad,anda boleh mengurangkan jumlah pembebasan karbon bersamaan dengan tidak menggunakan kereta selama beberapa hari? Demikian menurut pakar dari Dalhousie University di Kanada pada awal tahun 2009.Ini adalah disebabkan oleh proses penternakan lembu yang mengeluarkan banyak gas metana ke atmosfera dan menyumbang ke arah pemanasan global.


Dengan meneliti pelbagai aspek pengeluaran,dari jumlah bijirin yang di makan oleh lembu kepada pelepasan gas-gas yang dihasilkan oleh najis lembu,pakar sains semakin memahami 'kos' sebenar penghasilan makanan.sektor penternakan dianggarkan menumbang kepada 18% pengeluaran gas-gas rumah hijau dan penternakan embu adalah yang terbesar.Merujuk Pelletier,seorang pakar di American Association For the Advancement of Science,walaupun daging lembu hanya merupakan 30% daripada jumlah daging yang dimakan di negara-negara maju,ia bertanggungjawab ke atas 78% pengeluaran gas rumah hijau.ini kerana,bagi setiap satu kg daging lembu yang dihasilkan,16 kg gas karbon dioksida akan dilepaskan dan ianya 4 kali lebih tinggi dari penghasilan daging babi dan 10 kali lebih tinggi dari daging ayam.Beliau turut menambah ahawa kita boleh mengurangkan pelepasan gas arbon dioksida sebanyak 70%,jika kita mengubah corak pemakanan dari daging lembu kepada ayam.

Isunya ialah kita memakan lebih banyak daging daripada yang diperlukan untuk membekalkan zat untuk badan.Chris Weber,profesor Kejuruteraan Sivil dan Alam Sekitar dari University Carnegie Mellon di Pennsylvania menekankan betapa pentingnya untuk kita mengubah corak pemakanan harian ."Oleh kerana pilihan makanan d buat secara harian,maka ia lebih mudah diubah",katanya.

Secara puratanya isi rumah di Amerika Syarikat,membebas lebih kurang 5 tan gas arbon dioksida setahun melalui pemanduan kereta dan 3.5 tan gas karbon dioksida daripada bahan makanan.Penukaran kepada pemakanan yang tidak berasaskan daging merah dan produk tenusu adalah bersamaan dengan menjimatan pemanduan kereta sejauh 8,100 batu

Menurut Weber juga,membeli daging dan tenusu keluaran tempatan tidak akan memberikan kesan yang ketara kerana pengangkutan makanan ke pasaran hanya menyumbang 5% pelepasan gas karbon dioksida yang dihasilkan oleh makanan.Oleh itu,pengguna boleh mengurangkan pelepasan gas karbon dioksida dengan hanya mengubah amalan memakan daging dan tenusu kepada jenis makanan lain setiap hari

Sumber: Agence France-Prese (AFP) 25th February 2009.
Dipetik sepenuhnya dari Buetin Pengguna Feb 2009

Hijau Lestari-kat Malaysia memang daging lembu banyak permintaan terutamanya pada waktu Hari perayaan.kalau tukar kepada daging ayam pun...berbahaya jugak maklumlah ayam yang sesuai tentunya ayam organik...kalau daging khinzir pun dah datang ujian dan kebenaran Allah...virus H1N1 dah ditahap epidermik ..dah merebak di Malaysia...

No comments:

Post a Comment